2024. már 27.

Mit esznek a vegánok? (Vagy legalábbis én)

írta: Plantbased Dogmom Professor
Mit esznek a vegánok? (Vagy legalábbis én)

És akkor te mit eszel? Nem nagyon nehéz? Nem nagyon bonyolult vagy drága? Nem unalmas? Csak néhány kérdés, ami a vegánsággal vagy növényi étrenddel kapcsolatban gyakran felmerül, és amikkel én is rendszeresen találkozom. Pedig hál’Istennek se nem nehéz, se nem bonyolult, se nem unalmas, se nem drága. Vagyis lehet úgy csinálni, hogy ne legyen az.

img_0937.jpeg

Ami itt következik az persze megint saját tapasztalat, illetve egyéni ízlést tükröz. Azt hiszem, én elég nyitott is vagyok az új dolgokra, ízekre, de nálam ugye kényszer is volt abban, hogy átálljak a növényi étrendre. Ahogy arról már írtam itt, egy allergiás kiütéses reakció hatására hagytam el a tejtermékeket, tojást, mivel arra gyanakodtam, hogy az okozta (kiderült amúgy, hogy nem), és mivel húst már régóta nem ettem, maradt a növényi étrend. Korábban egyébként én is elképzelhetetlennek tartottam, hogy ne egyek például sajtot vagy tojást (előbbi nem véletlen, ugyanis a benne lévő kazein emésztés során úgynevezett kazomorfin jön létre, amely az agy receptoraihoz kapcsolódik, és tényleg valamiféle függőséget okoz – erről bővebben itt lehet olvasni). Szóval, muszáj volt kreatívnak lennem, de egyáltalán nem bántam, mert már foglalkoztatott egy ideje ez az életmód.

Először is, nekem az mondjuk szerencsém, hogy kb. az összes zöldséget szeretem, és simán „beérem” mondjuk sült zöldségekkel meg körettel vagy salátával és körettel. De ugye, ha csak a zöldségeknél maradunk, rengeteg krémlevest, főzeléket, egytálételt, curryt lehet belőlük készíteni például. Vagy különféle tésztákat. És itt jön a képbe egy nagyon fontos tényező, mégpedig, hogy szépen lassan kb. mindennek megszületik a vegán változata. Így a növényi tejek mellett sokféle növényi tejszín, tejföl, joghurt, sajt, sőt újabban túró is megtalálható már a sima boltok polcain is. Illetve sokáig ezeknek szója volt az alapja (mai napig ebből van a legtöbb, ami a fehérjetartalom miatt érthető is), manapsáág vannak már szójamentesek is, ami tök jó, mert a szója is allergén – és én sem eszem :) Itt gyorsan tegyük is hozzá, hogy jó, jó, hogy ezek vannak, de a legtöbb alapja általában kókuszzsír meg valami fehérje plusz keményítő, szóval rendszeresen nem a legegészségesebbek. Meg nem is a legolcsóbb, ha az ember folyton ilyen vegán késztermékekben utazik, innen eredhet a drágaság mítosza. Ha már késztermék, ott van a temérdek műhús, szejtán, vegán kolbász, vegán burger, amik persze szintén jó, hogy vannak, de én például nem rajongok értük, nyilván azért sem, mert hús érzetét keltik, amitől én, mondjuk ki, gyakran undorodom.

REGGELIK

Ha marad az árak kérdésénél, valószínűleg nem meglepő, hogy készen venni ilyen-olyan kencéket, tésztaszószokat, kenyérfeltéteket, stb. jóval költségesebb, mint otthon csinálni – de ez a nem vegán cuccoknál is így van. Elkészíteni persze időigényesebb, de azért egy házi zöldségkrém vagy egy paradicsomszósz nem a világ, sőt elvileg a humusz sem, bár az nekem még sosem lett igazán jó. Arról nem is beszélve, hogy mennyi izgalmas dologgal kehet kísérletezni, különféle fűszerekkel mondjuk, vagy nekem új nagy kedvencem a folyékony füst. Aztán az ember szép lassan rájön, hogy kb. mindent el lehet készíteni növényi változatban is, én például rakott ételekbe vagy töltött káposztába gombát teszek hús helyett, de lehet lencseraguval is próbálgatni, aztán ott vannak a zöldségfasírtok vagy a lencsebolognai, vagy a kölestúró. De egyáltalán nem kell bonyolítani, mert ha belegondolunk, a krumplis vagy a káposztás tészta is vegán (már, ha tojésmentes tésztából főzzük).

Aztán a sütik kérdése. Ott sem kell rettenetes bonyodalmakra gondolni, bár nyilván léteznek fantasztikus nyersvegán kreálmányok. Meg külön receptes könyvek. De valójában, ha a tejet lecserékljük növényire, a vajat növényi margarinra vagy kókuszzsírra, a tojást pedig vízben duzzasztott chia- vagy lenmaggal helyettesítjük, bárminek lehet növényi változata. Nagy „kedvenceim” amúgy a vagyonokért kapható vegán tejberizsek vagy pudingok, amit otthon öt perc alatt megcsinálsz, ha sima tej helyett növényit raksz :)

FŐÉTELEK

Rendszeresen felvetődik még a fehérje-, vas-, és B12 vitamin hiány kérdése. Szerintem egyik sem törvényszerű, én direkt ezek miatt elmentem nemrég laborvizsgálatra, és minden tökéletes volt. Figyelni kell persze a tápanyagokra, de ez megint csak vonatkozna ugyebár a nem vegánokra is :) Fehérjét simán lehet bevinni hüvelyesekkel, aki eszik, annak szójával, gombával, de akár olajos magvakkal is, és a fehérjeporok és szeletek sem ördögtől valók, én is rendszeresen fogyasztom. Vas is sok mindenben van, ami nem állati, a B12 vitaminnal meg amúgy is vannak gondok az ipari állattartás miatt, a húsevőknek is általában hiányuk van – erről bővebben itt.

Hogy miket is lehet enni, vagy eszem én konkrétan, arról beszéljenek inkább a képek, de azért nagy vonalakban lássuk. A reggeli általában fehérjével turbózott gyümölcsmoothie magvakkal, vagy avokádós pirítós zöldséggel, vagy vegán péksüti gyümölccsel, joghurttal. Az ebéd változatos: Tészta, sült zöldség, főzelék, leves, rakott étel, vagy ami éppen eszembe jut és összepasszintom :) A vacsora meg semmi extra, „hideg” általában, kenyér, zöldségkrém, humusz, néha vegán sajt, zöldségek. Étkezések között meg fehérjeszelet, vegán csoki, esetleg süti, magvak. Ja, és persze kávé, fincsi növényi tejjel, amiből amúgy egy csomó már habosítható is. És utóbbiak lényegében mindennap, ugyanis a végére hagytam még egy jó hírt :) Attól, hogy teljesen elhagytam az állati dolgokat, jó pár kilót csak úgy ledobtam (én az állati zsír megszűnésének tudom be), és simán ehetek édességeket, nem jön vissza – bár ehhez nyilván kell a napi egy-másfél-két óra mozgásom és az intermittent fasting is, de ezekről majd máskor :) Ezeket persze otthon eszi a vegán, az éttermi helyzet megint csak egy külön posztot megér majd.

NASIK, SÜTIK

 

Szólj hozzá

életmód vegán növényi étrend veganizmus vegánság növényi alapú étkezés