2025. ápr 21.

Húsvét = hús-vét?

írta: Plantbased Dogmom Professor
Húsvét = hús-vét?

Adja magát a kérdés, hogy az ünnepen, ahol ugye hagyományosan a hosszú böjt után végre a húsé (lenne) a főszerep, mégis mit eszik egy vegán? Magam is gyakran találkozom a kérdéssel, és amúgy egyre több internetes oldalon is látni növényi alapú húsvéti menüket. Én mondjuk nem szoktam cifrázni, mondjuk most is vettem éppen egy receptújságot, amiből inspirálódtam, de alapvetően szerintem kb. mindent lehet "vegánosítani", ha lecserélünk pár hozzávalót. Jó, nem a sonkát, bár lehet, hogy már azt is, de engem ezek a műhúsok nem vonzanak. Lássuk, mi volt nálunk. 

img_2460.jpeg

Először is kalács, aszalt áfonyával, mazsolával. Itt elég volt simán növényi italra cserélni a tejet és tojáspótlóra a tojást (bevallom, ebből előregyártott boltit használok, nekem a vEggs jött be a legjobban, darált chiamaggal viszont még szinte semmi nem állt össze normálisra), plusz ugye növényi a margarin. És fele-fele teljes őrlésű és sima liszt.

img_2405.jpeg

Aztán leveles lepény (van kész vegán leveles tészta is), vegán pesztóval (sima lidlis, semmi macera), zöldségekkel, tofuval (itt pl. a receptben csirke volt, ahelyett jött a tofu).

img_2406.jpeg

Ez meg zabpelyhes zöldborsófasírt, van benne spenót meg sok zöldfűszer is - ezt a Főzelékes Ferinél találtam.

img_2417.jpeg

Zöldség zöldséggel: kevert tavaszi saláta gyömbéres retekkompóttal (víz, ecet, gyömbér, méz - oké ez emiatt nem tejesen vegán - keverékében főtt hozzá a retek).

img_2420.jpeg

És a süti: pisztáciás-liofilizált epres "kenyér", itt is ugye a tej, tojás, vaj cserélődött növényire. Plusz a cukor erirtritre és a liszt fele teljes kiőrlésűre, de ezek nem a vegánság miatt :)

img_2416.jpeg

 

Szólj hozzá

húsvét életmód vegán növényi étrend vegán húsvét vegánság növényi alapú étkezés